czwartek, 15 września 2016

Ciasto ze śliwkami (bez cukru)

        Wreszcie pojawiły się prawdziwe śliwki węgierki – moim zdaniem najlepsze ze śliwek. Doskonałe do przygotowania prostego i szybkiego ciasta ze śliwkami, niskosłodzonego ksylitolem. Używam obecnie wyłącznie mąki orkiszowej. Orkisz zawiera gluten lepiej przyswajalny niż ze zwykłej pszenicy. Ma ponadto więcej białka, selenu, miedzi, cynku oraz witaminy A, E i kwas linolenowy. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, układ krążenia, może wspomagać leczenie cukrzycy i obniżać poziom cholesterolu. U mnie sprawdza się bardzo dobrze w diecie niskohistaminowej.

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

Składniki (na foremkę 18x30 cm):
  • 2 szkl. mąki orkiszowej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 6 łyżek wody,
  • 3 łyżki soku jabłkowego (niedosładzanego),
  • szczypta soli,
  • odrobina aromatu waniliowego (naturalnego),
  • śliwki węgierki (tyle, żeby wystarczyło do ułożenia na całym cieście).

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z ksylitolem i aromatem do białości. Dodajemy olej, wodę i sok. Mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę z sodą i miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175° C przez ok. 30 minut i/lub do suchego patyczka. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)