poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Zupa z buraków

        Na nieco ograniczonej liście warzyw dozwolonych przy nietolerancji histaminy ważne miejsce znajdują buraki. Najpopularniejsza zupa z buraków to oczywiście czerwony barszcz. Ja jednak przygotowałam zupę buraczaną trochę bardziej treściwą niż czysty barszczyk, ale też nie tak "bogatą" jak barszcz ukraiński. 

zupa z buraków

zupa z buraków

Składniki:
  • 3 średnie buraki,
  • 2 litry wody,
  • ok. 300 g porcji rosołowej drobiowej (lub mieszanej z mięsem wołowym),
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry zmiażdżonych w moździerzu,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki octu (lub soku z cytryny),
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego,
  • 4 większe ziemniaki,
  • 1 większa marchewka.
  • sól do smaku,
  • koper lub natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

Mięso zalewamy wodą i stawiamy na gazie, żeby zaczęło się gotować. Buraki i marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa. Solimy. Dodajemy przyprawy, ocet i czosnek. Gotujemy do miękkości mięsa i momentu, aż buraki będą półmiękkie. W czasie gotowania kilkukrotnie szumujemy. Dodajemy obrane i starte na tarce jabłko. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę podajemy posypaną zieleniną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)