niedziela, 3 kwietnia 2016

Pieczone polędwiczki z kurczaka w migdałach i sezamie + sos sezamowy

Mięso obecnie rzadko gości w moim jadłospisie. Dzisiaj jest jednak wyjątek – niedziela J. Proponuję pieczone polędwiczki z kurczaka w panierce z sezamu i migdałów z sosem z tahini i lekko czosnkowym smaku.

kąski kurczaka

pieczone polędwiczki

Składniki:
  • 500 g sznycli z piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki mielonych migdałów,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub innej),
  • sól, kurkuma, mielony imbir do smaku (mogą być oczywiście inne ulubione przyprawy),
  • olej do spryskania mięsa.

Na sos: 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody, sól do smaku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:


Sznycle kroimy na pół tak, żeby powstały „paski” mięsa. Solimy i przyprawiamy wedle upodobań. Migdały, sezam i mąkę mieszamy. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w powstałej panierce, dokładnie ze wszystkich stron. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia spryskanym olejem. Z wierzchu również lekko opryskujemy olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez ok. 20-25 minut lub/i do przyrumienienia. Podajemy z sosem, który przygotowujemy poprzez zmieszanie wszystkich w/w składników. Jako dodatek dobre będą ziemniaki, frytki bądź ryż i sałata lub surówka. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)