Moja
mama piecze bardzo dobre ciasto z musem jabłkowym. Nadaje on ciastu fajnej
wilgoci. Chleb orkiszowy i chleby z mąk bezglutenowych bywają dla mnie zbyt
suche. Czy mus jabłkowy nada wilgoci również w przypadku chleba? Trochę tak,
ale chleb nie wyszedł specjalnie mokry, za to mięciutki i naprawdę pyszny. Smak
jabłka jest niewyczuwalny. Polecam.
Składniki (na keksówkę 15x10 cm):
- 2 szkl. mąki z samopszy lub orkiszowej,
- 1 duże jabłko,
- ½ szkl. wody,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżeczki mielonego złotego lnu + gorąca woda do zalania,
- tłuszcz i mąka do foremki.
Przygotowanie:
Jabłko
obieramy i ścieramy na tarce. Dolewamy ½ szkl. wody i dusimy do miękkości. Z
jabłka powinien powstać gęsty mus. Można również podgotować jabłko ok. 5 minut
i zmiksować na mus. Odstawiamy do wystygnięcia. Len zalewamy gorącą wodą i
dokładnie mieszamy. Wody ma być tyle, żeby powstała ½ szklanki gęstej papki.
Odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy z solą, sodą i olejem. Dodajemy zimny mus
oraz papkę z lnu. Mieszamy. Przekładamy do keksówki natłuszczonej i wysypanej
mąką. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawionego na 180 ° C i pieczemy przez ok. 40
minut – sprawdzamy patyczkiem. Wyłączamy piekarnik. Pozostawiamy w nim chleb na
15-20 minut. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)