piątek, 15 kwietnia 2016

Chleb z musem jabłkowym (z samopszy)

        Moja mama piecze bardzo dobre ciasto z musem jabłkowym. Nadaje on ciastu fajnej wilgoci. Chleb orkiszowy i chleby z mąk bezglutenowych bywają dla mnie zbyt suche. Czy mus jabłkowy nada wilgoci również w przypadku chleba? Trochę tak, ale chleb nie wyszedł specjalnie mokry, za to mięciutki i naprawdę pyszny. Smak jabłka jest niewyczuwalny. Polecam.


chleb z musem jabłkowym


chleb z musem jabłkowym

Składniki (na keksówkę 15x10 cm):
  • 2 szkl. mąki z samopszy lub orkiszowej,
  • 1 duże jabłko,
  • ½ szkl. wody,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżeczki mielonego złotego lnu + gorąca woda do zalania,
  • tłuszcz i mąka do foremki.

Przygotowanie:

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dolewamy ½ szkl. wody i dusimy do miękkości. Z jabłka powinien powstać gęsty mus. Można również podgotować jabłko ok. 5 minut i zmiksować na mus. Odstawiamy do wystygnięcia. Len zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. Wody ma być tyle, żeby powstała ½ szklanki gęstej papki. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy z solą, sodą i olejem. Dodajemy zimny mus oraz papkę z lnu. Mieszamy. Przekładamy do keksówki natłuszczonej i wysypanej mąką. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawionego na 180 ° C i pieczemy przez ok. 40 minut – sprawdzamy patyczkiem. Wyłączamy piekarnik. Pozostawiamy w nim chleb na 15-20 minut. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)