wtorek, 12 maja 2015

Ciasto kakaowe z jabłkiem, bzem i galaretką

      Wiosna w pełni, więc czas najwyższy powrócić do jadalnych kwiatków. Należy do nich m.in. bez, tym razem u mnie jako mały dodatek do prostego, kakaowego ciasta z galaretką z soku.

ciasto z bzem

ciasto z bzem

ciasto z bzem

Składniki (foremka 18x30 cm):
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki wody,
  • 8 łyżek oleju,
  • 50 g cukru,
  • 1 jabłko,
  • 1 l soku jabłkowego,
  • 6-7 łyżeczek żelatyny (lub na 1 litr wody),
  • kilka umytych i osuszonych kwiatów bzu (tylko z pewnego, czystego miejsca, nie z kwiaciarni).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz soku, żelatyny, jabłka i bzu) mieszamy mikserem na jednolitą masę. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem. Warstwa ciasta jest dość cienka, jeśli ktoś chciałby, żeby była wyższa, to należy użyć mniejszej foremki lub powiększyć ilość składników. Na wierzchu układamy cienkie półplasterki jabłka ze skórką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia. Sok jabłkowy zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce. Czekamy aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba sprawdzać). Tężejącą galaretkę przekładamy na ciasto. Posypujemy kwiatuszkami bzu (bez zielonych części). Ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)