Zebra to ciasto, które pierwszy raz robiłam
jeszcze wiele lat temu w szkole podstawowej. Tak, były kiedyś takie czasy, gdy
na zajęciach w szkole przygotowywało się sałatki, piekło ciasta i robiło na
drutach. Dzisiaj natomiast przygotowałam babkę z ciasta takiego jak na zebrę, ale bez pszennej mąki, czyli
bezglutenową. Nie to jednak było moim głównym celem – ciasto z mielonymi
migdałami zamiast mąki jest po prostu pyszne, w formie babki również. Wzór ciasta wyszedł nieco marmurkowy, bliżej nieokreślony, ale ciasto delikatne, wilgotne, pyszne. W formie bez kominka wyszłaby klasyczna zebra.
Składniki:
- 1 czubata szkl. mielonych migdałów bez skórki + 2 łyżki,
- 1 czubata szkl. mielonych migdałów ze skórką lub bez,
- 4 jajka,
- ½ szkl. cukru*,
- 4 łyżki wody,
- ½ szkl. oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bg),
- 2 szczypty soli,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- garść rodzynek.
Dodatkowo: masło i odrobina mąki
ziemniaczanej do foremki.
Przygotowanie:
Ciasto
można przygotować ze wszystkich składników i podzielić na pół. Należy wtedy
użyć wyłącznie migdałów bez skórki. Ja jednak zawsze mam kłopot z równym
podzieleniem, dlatego przygotowałam dwie części ciasta oddzielnie – jedną z
migdałami bez skóry, drugą z migdałów ze skórką. W dwóch naczyniach ubijamy po
dwa jajka ze szczyptą soli. Dodajemy po połowie cukru. Miksujemy. Następnie
dodajemy po 2 łyżki wody i po połowie oleju, miksując. Później stopniowo
dosypujemy po szklance mielonych migdałów wraz z ½ łyżeczki proszku do
pieczenia oraz po łyżce mąki ziemniaczanej, również miksując do połączenia
składników. Do połowy ciasta z migdałami bez skóry dodajemy dwie dodatkowe
łyżki mielonych migdałów i miksujemy. Do drugiej części dosypujemy przesiane
przez sitko kakao i również krótko miksujemy. Do wysmarowanej i wysypanej
foremki wlewamy cienkie warstwy obu ciast – raz jasnej, raz ciemnej - do
wyczerpania się obu części ciasta. Białe części ciasta posypujemy rodzynkami. Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 180 ° przez ok. 40 minut – najlepiej sprawdzić
patyczkiem. Wyjmujemy do wystudzenia. Ciasto można polać roztopioną czekoladą
lub posypać cukrem pudrem (nie podałam w składnikach). Smacznego!
*
ciasto jest raczej niskosłodzone, mi to odpowiada, ale jeśli ktoś lubi bardziej
słodkie ciasta, proponuję dodać ¾ szkl. cukru.
Pychota, uwielbiam ciasta na bazie mąki migdałowej.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zapisuję do ulubionych:))
Dziękuję, ja również uwielbiam :)
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuń