Klopsiki z arabskimi przyprawami to u nas w
domu już od jakiegoś czasu hit. Tym razem wersja zapiekana na niepalonej kaszy
gryczanej krakowskiej z soczewicą. Myślę, że z innymi bardziej sypkimi kaszami
też byłyby pyszne. Klopsiki z tego przepisu można również podać bez kaszy.
Składniki (na 18 szt.):
- ½ kg mięsa wołowego,
- ½ kg mięsa z indyka,
- ½ szkl. zimnej wody,
- 1 jajko,
- 1 ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu (czarnego),
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka sumaku,
- olej do smażenia i naczynia,
- 1 szkl. kaszy gryczanej krakowskiej,
- ½ szkl. soczewicy zielonej,
- 2 szkl. bulionu warzywnego (solonego),
- 1 łyżka pasty tahini,
- 1 łyżeczka za’ataru.
Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki
do posypania.
Przygotowanie:
Mięso
mielimy. Dodajemy wodę, jajko, sól, cynamon, czosnek, pieprz, kumin i sumak.
Mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy klopsiki średniej
wielkości, okrągłe lub w kształcie cygara. Lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju, ze
wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Jeśli nie będziemy ich podawać z kaszą,
należy trochę dłużej podsmażyć lub przykryć i krótko poddusić. W wersji z kaszą
klopsiki zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Kaszę płuczemy, odsączmy i mieszamy
z soczewicą. Przekładamy do dość dużego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Do
bulionu dodajemy tahini i za’atar. Dobrze mieszamy. Wlewamy do kaszy i
delikatnie mieszamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 20 minut. W trakcie można ewentualnie
dolać trochę dodatkowej wody, jeśli kasza wchłonęłaby cały płyn. Po tym czasie
na kaszy układamy klopsiki i lekko dociskamy. Mi nie zmieściły się wszystkie i
część zostawiłam na później. Ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze ok.
15 minut. Podajemy na gorąco. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)