wtorek, 24 lutego 2015

Klopsiki z kaszą gryczaną i soczewicą

     Klopsiki z arabskimi przyprawami to u nas w domu już od jakiegoś czasu hit. Tym razem wersja zapiekana na niepalonej kaszy gryczanej krakowskiej z soczewicą. Myślę, że z innymi bardziej sypkimi kaszami też byłyby pyszne. Klopsiki z tego przepisu można również podać bez kaszy.

klopsiki z kaszą i soczewicą

klopsiki z kaszą i soczewicą

Składniki (na 18 szt.):
  • ½ kg mięsa wołowego,
  • ½ kg mięsa z indyka,
  • ½ szkl. zimnej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu (czarnego),
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka sumaku,
  • olej do smażenia i naczynia,
  • 1 szkl. kaszy gryczanej krakowskiej,
  • ½ szkl. soczewicy zielonej,
  • 2 szkl. bulionu warzywnego (solonego),
  • 1 łyżka pasty tahini,
  • 1 łyżeczka za’ataru.

Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

Mięso mielimy. Dodajemy wodę, jajko, sól, cynamon, czosnek, pieprz, kumin i sumak. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy klopsiki średniej wielkości, okrągłe lub w kształcie cygara. Lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Jeśli nie będziemy ich podawać z kaszą, należy trochę dłużej podsmażyć lub przykryć i krótko poddusić. W wersji z kaszą klopsiki zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Kaszę płuczemy, odsączmy i mieszamy z soczewicą. Przekładamy do dość dużego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Do bulionu dodajemy tahini i za’atar. Dobrze mieszamy. Wlewamy do kaszy i delikatnie mieszamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 20 minut. W trakcie można ewentualnie dolać trochę dodatkowej wody, jeśli kasza wchłonęłaby cały płyn. Po tym czasie na kaszy układamy klopsiki i lekko dociskamy. Mi nie zmieściły się wszystkie i część zostawiłam na później. Ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Podajemy na gorąco. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)