niedziela, 25 stycznia 2015

Szakszuka – jajka sadzone z warzywami

      Pomysł z książki „Jerozolima” z moimi kombinacjami. Danie pochodzi z Tunezji, ale jest też popularne w Jerozolimie. Dodatki warzywne można właściwie dowolnie dobierać. Ziemniaki, cukinia czy bakłażan będą na pewno bardzo pasowały. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Ale ponieważ całkiem płynne nie przechodzi mi przez gardło, popełniłam jednak jego ścięcie. J Potrawa proponowana na śniadanie lub obiad. U nas w domu hit!

szakszuka

szakszuka

Składniki:
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 łyżka harissy (pasty),
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ puszki pomidorów (ok. 200 g lub 2 duże pomidory),
  • 4 jajka,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

Paprykę i obranego ziemniaka kroimy w kostkę. Jeśli używamy całych pomidorów, to również kroimy je w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni. Dodajemy harissę, paprykę, ziemniaka, czosnek, kumin i sól. Smażymy mieszając kilka minut, aż papryka lekko zmięknie. Dodajemy pomidory i dusimy aż powstanie gęsty sos, a ziemniaki będą miękkie. Można jeszcze dosolić do smaku. W sosie robimy 4 dołki. Do każdego wbijamy po jednym jajku. Na małym ogniu trzymamy jeszcze do momentu ścięcia się białka i półpłynnego żółtka. Można przykryć pokrywką. Posypujemy pieprzem. Można posypać posiekaną natką pietruszki.  Można podać z jogurtem. Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)