poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pieczone kotlety z soczewicy i ziemniaków

    Chęć na kotlety bezmięsne + soczewica i ziemniaki w domu = kotleciki z soczewicy i ziemniaków. Takie oto równanie wyszło mi dzisiaj na obiad. Kotlety postanowiłam jednak trochę „uzdrowić” i zamiast usmażenia, upiekłam je w piekarniku. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych.

kotlety z soczewicy i ziemniaków

kotlety z soczewicy i ziemniaków

kotlety z soczewicy i ziemniaków

Składniki (na 10 kotletów):
  • 1 szkl. soczewicy,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i ulubione przyprawy do smaku (np. pieprz, kolendra, czosnek),
  • woda i sól do gotowania,
  • olej do usmażenia cebulki i na blachę.

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie mielimy lub rozdrabniamy mikserem. Zimne ziemniaki i marchewkę rozgniatamy. Cebulkę podsmażamy na oleju. Ziemniaki, marchewkę i cebulkę mieszamy. Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy płaskie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskanym niewielką ilością oleju. Wierzch kotletów można też spryskać odrobiną oleju. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez ok. 20-25 minut lub do momentu przyrumienienia się. Podajemy ciepłe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)