środa, 26 listopada 2014

Zapiekanka ziemniaczana z czubrycą (czubricą)

    Zapiekanka ziemniaczana bez mleka i śmietany też jest możliwa do przygotowania. ”Spoiwem” są tutaj jajka, a szczególnego smaku nadaje czubryca z bułgarskiej "szarenej soli" (шарена сол). Zapiekankę można podawać jako osobne danie lub dodatek do mięsa.

zapiekanka ziemniaczana

zapiekanka ziemniaczana

zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem),
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek wody,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżeczki „kolorowej soli” bułgarskiej lub sól i czubryca,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • olej do naczynia,
  • garść startego żółtego sera do posypania.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, najlepiej obieraczką. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem. Wkładamy ziemniaki. Jajka roztrzepujemy z wodą i przyprawami. Zalewamy ziemniaki. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 45-50 minut lub do miękkości ziemniaków i przyrumienienia się góry. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie a czubrycy mam ochotę spróbować od dawna. :) Gdzie udało Ci się kupić tę przyprawę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. "Szareną sol" i czubrycę mam od znajomego z Bułgarii. On i jego rodzina, a podobno i wielu Bułgarów używa ją "do wszystkiego", nawet na chleb z masłem. :) Ale samą czubrycę widziałam w sklepach internetowych z przyprawami, ziołami. W sklepach stacjonarnych nie kojarzę.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. :)

      Usuń
  2. ta czubryca strasznie mnie zaintrygowała :)a zapiekanka musi być bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, bo smak ciekawy, chyba nie podobny do niczego :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)