sobota, 15 listopada 2014

Whoopie pies z kremem z nerkowców - bezglutenowe, ale pyszne dla wszystkich

    Kupiłam ostatnio bezglutenową mąkę z orzechów ziemnych i chwilę zastanawiałam się jak ją wykorzystać. Krótką chwilę… na pewno ciastka, na pewno przekładane, więc padło na whoopie pies. Chociaż do nazewnictwa bym się nie przywiązywała – to po prostu ciasteczka przekładane dżemem lub kremem. Pyszne, mięciutkie, z wyczuwalnym orzechowym smakiem - chociaż orzeszków arachidowych specjalnie nie lubię, to tutaj smak jest super. Polecam wszystkim.

whoopie pies

whoopie pies

whoopie pies

Składniki (10 większych lub 14 małych, podwójnych ciastek):
  • 1 szkl. mąki z orzechów ziemnych,
  • ½ szkl. mąki kasztanowej,
  • ¼ szkl. kakao,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki mleka roślinnego (u mnie migdałowe),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki stewii w pudrze lub ½ szkl. cukru,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu).

Do przełożenia: ulubiony dżem lub krem z nerkowców – z ok. 1/3 ilości składników w przepisie na krem do tiramisu lub "serek" waniliowy z nerkowców.

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem lub ze stewią. Ciastka nie są zbyt słodkie, ale specjalnie ograniczyłam słodkość, gdyż przekładamy je dość słodkim kremem lub dżemem (u mnie słodzonym stewią). Dodajemy mąkę arachidową oraz przesianą mąkę kasztanową, kakao, sodę, proszek, sól, olej, mleko i aromat. Miksujemy na gładką masę. Na papierze do pieczenia lub macie silikonowej do pieczenia formujemy łyżką okrągłe ciastka. Brałam ok. 1 łyżki ciasta na dość duże ciastko. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez 10 – 12 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia na kratce. Przekładamy kremem lub dżemem. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ale wspaniałości! Zdrowe i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wykorzystałaś tą mąkę! ciasteczka wyszły naprawdę bardzo zjawiskowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Wyjątkowo przypadła mi ona ostatnio do gustu :)

      Usuń
  3. Pyszne, wspaniale wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę się poczestować? znakomicie wyglądają ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję. Jak zrobię następnym razem, to poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)