piątek, 14 listopada 2014

Flatbread - bezglutenowy płaski chlebek z rozmarynem

      Chlebom bezglutenowym często mam coś do zarzucenia. Głównie chodzi o konsystencję, za którą odpowiada gluten. Niby to oczywiste. Słyszałam też teorię, że trzeba się pogodzić, iż chleb bez glutenu nigdy nie będzie miał „glutenowej” konsystencji, smaku i należy otworzyć się na nowe smaki. Pewnie tak, ale ja jeszcze nie jestem na to gotowa. Jestem na etapie wyparcia. J Kolejnym więc pomysłem na oswojenie chleba bezglutenowego jest chleb płaski lub żeby lepiej brzmiało flatbread. I tu miłe zaskoczenie – smakuje lepiej niż tradycyjne wersje chlebów bez glutenu – szczególnie świeży, pierwszego dnia po upieczeniu. 

flatbread

flatbread

Składniki:
  • 20 g mąki z amarantusa,
  • 20 g mąki kukurydzianej,
  • 20 g mąki z brązowego ryżu,
  • 20 g maki gryczanej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 20 g mąki z tapioki (zmielone perełki tapioki),
  • ½ łyżeczki soli,
  • 5-6 łyżek gorącej wody,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Mąkę z tapioki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Pozostałe mąki przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, olej  i rozmaryn. Jajko ubijamy. Dodajemy do mąk. Mieszamy. Dodajemy tapiokę i wyrabiamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, najlepiej wałkiem silikonowym lub przez folię spożywczą, na grubość ok. 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez ok. 15 minut lub do lekkiego przyrumienienia się. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia na kratce. Podajemy jako pieczywo / kanapkę z wędliną, serem, dżemem lub wedle uznania. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. świetny, a do tego tylko jakaś zdrowa pasta i posiłek gotowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy make z amatantusa mozna zastapic inna? Np. dodac po 10 gr wiecej ryzowej i gryczanej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mysle, ze tak. Smak sie pewnie troche zmieni, bo amarantus ma dosc charakterystyczny smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje. Ciezko mi znalezc amarantusa (albo po b.wysokiej cenie) tu gdzie mieszkam. Poprobuje z gryczana i jaglana. Ryzowa jest "mdla". Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)