środa, 12 listopada 2014

Cienka „babka” ziemniaczana z pieczarkami

    Przyznam, że od dawna miałam ochotę na kiszkę ziemniaczaną, ale wybrałam coś mniej pracochłonnego – babkę ziemniaczaną „na płasko”. Smakuje podobnie, a przygotowuje się ją dużo szybciej. Tym razem dodałam cebulkę, kiełbasę i pieczarki (chociaż na Podlasiu byłyby to pewnie „prawdziwe” grzyby). J

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

Składniki:
  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 180 g ulubionej kiełbasy (lub boczku),
  • 1 cebula,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 4 duże pieczarki,
  • duża szczypta pieprzu,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia i wysmarowania.

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce (na drobnych oczkach) lub w malakserze. Odciskamy nadmiar soku. Kiełbasę, obrane pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na oleju. Przekładamy do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy i dobrze mieszamy. Przekładamy na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem.  Formujemy dość cienki prostokąt wielkości prawie całej blachy (zostawiamy trochę miejsca po bokach). U mnie w domu lubiana jest wersja cieniutka, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby babka była mniejsza a wyższa (należy wtedy ewentualnie dostosować czas pieczenia). Wersję cienką pieczemy ok. 45 minut w 180 °C. Wierzch można spryskać odrobiną oleju. Podajemy na ciepło, np. z sosem grzybowym, śmietaną, ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)