czwartek, 27 listopada 2014

Ciasto pomarańczowe w słoiku (z całą pomarańczą, bez mąki, bez cukru)

     Od dawna miałam ochotę na ciasto mocno cytrusowe. Mama podsunęła mi pomysł na ciasto z całą pomarańczą. Nie miałam odwagi dodać surowej pomarańczy ze skórką, więc trochę ją podgotowałam. Przepis jest bez glutenu. Ciasto wyszło totalnie aromatyczne, pomarańczowe. Bez białego cukru i bez mąki. Jeśli ktoś ma ochotę, można oczywiście użyć zwykłej mąki i białego cukru.

ciasto z całą pomarańczą

ciasto z całą pomarańczą

ciasto z całą pomarańczą

Składniki (na 3 słoiki weck o pojemności 290 ml każdy):
  • 1 pomarańcza (niewielka, eko, niewoskowana),
  • 160 g mielonych orzechów ziemnych lub włoskich oraz migdałów,
  • 40 g mąki kokosowej,
  • 4 łyżki stewii w pudrze,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu),
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • woda do gotowania pomarańczy,
  • olej do słoików.

Opcjonalnie na dekorację: 4 cienkie plasterki pomarańczy + 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru.

Przygotowanie:

Pomarańczę dokładnie myjemy i gotujemy zanurzoną w wodzie przez ok. 45-55 minut. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miksujemy na gładką masę. Jajka ubijamy z solą, ksylitolem i stewią. Dodajemy masę pomarańczową oraz wszystkie mielone orzechy, mąkę kokosową, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy. Słoiki wysmarowujemy olejem. Napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy do wystudzenia. Można posypać stewią w pudrze lub cukrem, bądź zrobić lukier (jeśli używamy cukru). Ja zrobiłam dekorację z plasterków pomarańczy. Cztery cieniutkie plasterki pomarańczy posypujemy z obu stron ksylitolem (cukrem) i „karmelizujemy” w piekarniku na papierze do pieczenia (170° C, przez ok. 25 minut). Ciasto podajemy bezpośrednio w słoiku lub wyjmujemy i przekrawamy na pół. Jeszcze gorące słoiki można też zamknąć i przechowywać dłuższy czas. Niestety nigdy nie udało mi się sprawdzić jak długo, gdyż ciasto znika błyskawicznie. Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)