Chrupkie pieczywo, które przygotowałam
ostatnio wymagało dobrego towarzystwa. Zjedzenie go z wędliną wydawało mi się
zbyt banalne. J Natomiast pasta z
soczewicy z przyprawami typu garam masala będzie jak najbardziej na miejscu.
Składniki:
- 1 szkl. soczewicy (u mnie brązowej),
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- po dużej szczypcie: mielonej kolendry, cynamonu, pieprzu cayenne, mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu,
- sól do smaku,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron (lub ulubionego),
- 4 łyżki wody (może być z gotowania soczewicy),
- osolona woda do ugotowania soczewicy.
Przygotowanie:
Soczewicę
gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na
oleju na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyprawy (bez soli). Smażymy jeszcze
chwilę. Przestudzoną soczewicę miksujemy na gładką pastę. Dodajemy cebulkę z
przyprawami oraz olej i wodę. Solimy do smaku i mieszamy. Przechowujemy w zamkniętym
naczyniu w lodówce. Można dodatkowo polać olejem lub oliwą. Pastę podajemy z
pieczywem. Smacznego!
świetna pasta, a to pieczywko pełne ziarenek również zachęcające :)
OdpowiedzUsuńmniam! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Zdecydowanie mogę polecić i chlebki i pastę. :)
OdpowiedzUsuń