Zamarzyły mi się cienkie, chrupkie chlebki
bezglutenowe. Do ich przygotowania użyłam składników, które akurat miałam w
kuchni. Innymi słowy przyjemne z pożytecznym – upiekłam pyszne chrupkie pieczywo i
zrobiłam „porządki” w szafkach. J
Składniki:
- ¾ szkl. ziaren słonecznika,
- ½ szkl. ziaren siemienia lnianego,
- 3 łyżki preparowanej kaszy jaglanej,
- 4 łyżki zwykłej kaszy jaglanej,
- 2 łyżeczki babki płesznik,
- 2 łyżeczki maku,
- 4 łyżki mąki gryczanej,
- ½ - 1 płaska łyżeczka soli,
- szczypta suszonej bazylii,
- szczypta kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 szkl. gorącej wody (lub tyle, żeby masa wyszła wystarczająco gęsta).
Przygotowanie:
Kaszę
jaglaną (zwykłą) przepłukujemy gorącą wodą i odsączamy. Dodajemy wszystkie
suche składniki oraz przyprawy i mieszamy. Dodajemy miód i olej. Powoli wlewamy
wodę, mieszając do uzyskania pożądanej gęstości. Ciasto ma być gęste, a
wszystkie składniki dobrze połączone. Przykrywamy i pozostawiamy na ok. 20
minut. Następnie wykładamy na matę silikonową lub papier do pieczenia. Lekko
„rozklepujemy” mokrą ręką i rozwałkowujemy na cienki prostokąt (ok. 26 x 33 cm ). Ja zrobiłam to
wałkiem silikonowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 15
minut do lekkiego przyrumienienia – ja na ostatnie 3 minuty przyrumieniłam górę
włączając grill. Wyjmujemy i pozostawiamy na 3-4 minuty, a następnie jeszcze
ciepłe kroimy na kawałki (najlepiej nożyczkami). Pozostawiamy do całkowitego
wystygnięcia. Smacznego!
cudowne pieczywo chrupkie!
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy pieczywo chrupkie może być cudowne :), ale na pewno baaardzo dobre to jest. :D
UsuńPrzeczytałam ten post z prawdziwą przyjemnością :) Świetny ten przepis. Zapraszam również do mnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam. :)
UsuńCZYM MOZNA ZASTAPIC PREPAROWANĄ KASZĘ JAGLANĄ I MĄKĘ GRYCZANĄ?
OdpowiedzUsuńMąkę gryczaną zastąpi pewnie z powodzeniem każda inna mąka, kaszę preparowaną można pominąć - nie próbowałam, ale myślę, że też wyjdzie..
Usuńdziękuję,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń