czwartek, 16 października 2014

Paella z kurczakiem, rybą, krewetkami i chorizo

     Proponowałam już na blogu Paellę z krewetkami i homarem. Dzisiaj natomiast trochę inne dodatki, chociaż bez krewetek też się nie obejdzie. W Hiszpanii mówi się, że odmian paelli jest pewnie tyle, ile regionów, a może i więcej.

paella

paella

paella

Składniki:
  • 250 g ryżu do paelli,
  • 200 g dużych krewetek (obgotowanych, obranych, ale z "ogonkami"),
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 200 g filetu z ryby morskiej (u mnie czarniak),
  • 100 g chorizo (bez skórki),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
  • szczypta kurkumy,
  • odrobina szafranu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 szkl. wody lub bulionu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Rybę i kurczaka kroimy w większą kostkę. Lekko podsmażamy na oleju ze wszystkich stron. Oprószamy solą i odstawiamy. Podobnie robimy z papryką pokrojoną w paski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Krótko przesmażamy na oleju, na zwykłej patelni lub specjalnej do paelli. Dodajemy pokrojone w plasterki chorizo bez skóry oraz pokrojoną w paski paprykę i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ryż i smażymy kilka minut aż stanie się „szklisty”. Jeśli nie udaje mi się zdobyć ryżu do paelli (typ bomba), używam ryżu okrągłego lub do risotto. Niektórzy mogą powiedzieć, że to profanacja, ale bez przesady – w Hiszpanii niestety nie jesteśmy. J Do szklistego ryżu wlewamy pomidory wraz z sosem. Dodajemy kurkumę, szafran, sól, pieprz, skórkę cytryny. Dusimy ok. 10 minut. Później dodajemy rybę, kurczaka oraz krewetki i dusimy do miękkości ryżu (najlepiej al dente). Podczas gotowania dolewamy wodę lub bulion, może być potrzebna więcej niż jedna szklanka. Pod sam koniec posypujemy papryką. Podajemy z cytryną. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)