piątek, 17 października 2014

Bezglutenowy chlebek bananowy (banana bread)

   Gdy w kuchni mamy kilka bananów, nawet takich, które chwile świetności mają już za sobą, czyli bardzo dojrzałych, proponuję upiec chlebek bananowy. U mnie oczywiście w wersji bezglutenowej i bez białego cukru.

chleb bananowy

chleb bananowy

chleb bananowy


Składniki (na keksówkę dł. 20 cm):
  • 3 dojrzałe banany, 
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej, 
  • ½ szkl. mąki gryczanej, 
  • ½ szkl. mąki ryżowej, 
  • 1 jajko, 
  • 120 g daktyli bez pestek, 
  • ½ szkl. wrzątku, 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu), 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 garść rodzynek, 
  • szczypta soli. 
Przygotowanie:


Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy połowę wody i miksujemy na gładką pastę. Obrane banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy na gładko. Dodajemy pastę z daktyli, jajko, olej i miksujemy. Wszystkie mąki mieszamy z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do bananów i całość ponownie miksujemy. Dodajemy rodzynki, mieszamy i wlewamy do foremki keksówki – u mnie silikonowej, więc bez natłuszczania. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C, przez ok. 50-55 minut. Gdy góra ciasta się podpiecze można przykryć ją folią aluminiową, żeby się nie przypaliła. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)