wtorek, 28 października 2014

Cynamonowy pudding z tapioki

       O puddingach z tapioki przypomniałam sobie przeglądając przepisy w "Kuchni polskiej bez pszenicy". Trochę zmieniłam składniki i wyszedł baaaardzo fajny deser, bez laktozy i bez cukru. J

pudding z tapioki

pudding z tapioki

Składniki (na 2 porcje):
  • 40 g tapioki,
  • 300 ml mleka sojowego,
  • stewia do smaku,
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Dodatkowo: ulubione owoce, mus owocowy, dżem (u mnie dżem malinowy oraz brzoskwiniowy słodzone stewią).

Przygotowanie:

Tapiokę zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 1-2 godziny do napęcznienia. Następnie gotujemy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kuleczki tapioki będą przezroczyste i miękkie. Dodajemy cynamon. Słodzimy stewią do smaku i mieszamy. Przelewamy do pucharków i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce. Podajemy z owocami, musami owocowymi, dżemem. Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)