niedziela, 21 września 2014

Żeberka pieczone w powidłach i ketchupie

    Żeberka mają coś w sobie. Niby tyle kości, nie za dużo mięsa, a jednak mają swoich wiernych fanów. Ja też lubię je przyrządzić od czasu do czasu. Tym razem w marynacie z powideł i ketchupu. Takie połączenie doskonale sprawdziło się do żeberek.

żeberka

żeberka

żeberka

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych (najlepiej „trójkątów”, ale u mnie tym razem zwykłe żeberka),
  • 4 łyżki powideł śliwkowych lub z borówki amerykańskiej,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 6 łyżek wody,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Przygotowanie:


Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, po 2-3 kostki lub wedle uznania. Marynatę przygotowujemy mieszając wszystkie składniki. Warto spróbować sosu sojowego, jeśli byłby mało słony można dodać jeszcze odrobinę soli. Do marynaty wkładamy pokrojone żeberka i dobrze mieszamy tak, żeby wszystkie kawałki były „otoczone” marynatą. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny lub nawet na całą noc. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez ok. 60 minut. W pierwszej fazie pieczenia żeberka najlepiej przykryć pokrywką żaroodporną lub folią aluminiową. Na ostatnie 15 minut odkrywamy, żeby żeberka się przypiekły. W przypadku żeberek bardzo dobrze sprawdza się też rękaw do pieczenia. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)