poniedziałek, 1 września 2014

Placki z grzybami - grzyby w cieście

     Placki z gęstego ciasta naleśnikowego, z grzybami bywają u nas na Wigilię. Przygotowuje się je wtedy z suszonych grzybów. Ale właściwie dlaczego nie zrobić ich teraz ze świeżych grzybów? Można, da się, nie tylko od święta - smakują troszkę inaczej niż z suszonymi grzybami, ale są pyszne!

grzyby w cieście

grzyby w cieście

grzyby w cieście

Składniki:
  • 15 grzybów (same kapelusze, u mnie podgrzybki),
  • 1 jajko,
  • 1 szkl. mąki,
  • ½ szkl. wody lub mleka,
  • szczypta soli,
  • osolona woda do ugotowania grzybów,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Kapelusze grzybów oczyszczamy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie 20-25 minut. Odcedzamy na sitku. Mieszamy mikserem mąkę, wodę (mleko), jajko i sól. Ciasto ma być gęste. Zanurzamy grzyby w cieście tak, żeby były oblane ciastem ze wszystkich stron. Smażymy na złoty kolor z obu stron, na nie bardzo dużym ogniu. Odsączamy z oleju na ręczniku papierowym. Placuszki dobrze smakują na ciepło i na zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)