piątek, 25 lipca 2014

Placki z jabłkami bezglutenowe, bez cukru

    Pierwszy raz zrobiłam placki z jabłkami bez mąki pszennej. Wyszły bardzo dobre, nie gorsze, a może i lepsze. Polecam!

placki bezglutenowe

placki bezglutenowe


Składniki (na ok. 10 sztuk):
  • 4 jabłka,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki mąki ryżowej + gryczanej (ok. pół na pół),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 garść rodzynek,
  • szczypta cynamonu,
  • 10 daktyli bez pestek,
  • ½ szklanki gorącej wody,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:


Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy na gładki „syrop”. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajko, wszystkie mąki i cynamon. Dolewamy syrop daktylowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Można ewentualnie dolać dodatkowo wody (nie podanej w liście składników), jeśli masa byłaby za gęsta. Na rozgrzanej patelni z olejem formujemy łyżką nie zbyt grube placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podać ze śmietanką lub jogurtem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Rewelacyjne gorąco polecam. Wszyscy je jemy tylko długo si e smażą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę :) Chociaż nie zauważyłam, żeby smażyły się jakoś długo - może chodzi o to, że potrawy z tych mąk nigdy nie rumienią się tak bardzo jak z pszennej.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)