piątek, 27 czerwca 2014

Sałatkowa kostka ze smażonym tofu

      Warzywna kostka z tofu – niby zwykła sałatka, ale za to fajnie się prezentuje. Widziałam różne wersje z owocami, ale ja proponuję sałatkę „na słono” z lekką nutką słodyczy z mango, olejem z bazylią oraz listkami rzodkiewki.

sałatka z tofu

sałatka z tofu

sałatka z tofu

Składniki (na 2-3 kostki):
  • 180 g tofu w kostce,
  • 1 większa kalarepa,
  • kilka rzodkiewek,
  • kilka listków rzodkiewki,
  • 1 mango,
  • 1 awokado,
  • 1 saszetka oleju „Kujawskiego ze smakiem” z bazylią,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Tofu kroimy w dużą kostkę. Rzodkiewki myjemy. Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Mango i awokado obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystkie kawałki powinny być podobnej wielkości. Wszystko oprócz mango i listków rzodkiewki oprószamy solą i polewamy olejem – ok. ¾ saszetki. Przykrywamy i w chłodnym miejscu marynujemy minimum 1 ½ godziny. Kawałki tofu wyjmujemy i krótko smażymy ze wszystkich stron. Następnie wszystkie składniki układamy na listkach rzodkiewki, formując dużą kostkę. Polewamy pozostałym olejem z bazylią. Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis Z pierwszego tłoczenia, na blogu majanaboxing.blox.pl. Akceptuję regulamin konkursu.

3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)