Doszłam do wniosku, że gluten mi nie służy.
Podobnie jak laktoza, zwykły cukier itp. W ramach walki z małą tęsknotą za wyżej
wymienionymi, wymyśliłam ciastka bez mąki pszennej, cukru i mleka krowiego (na zdjęciach mleko sojowe). Upieczony w piekarniku banan staje się
tak słodki, że z powodzeniem zastępuje cukier. Warto też dodać oleju
rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego korzystnie wpływa na
nasz organizm.
Składniki (na ok. 14 sztuk):
- ¾ szklanki mąki ryżowej,
- ¾ szklanki mielonych migdałów,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki wody,
- 1 banan,
- garść rodzynek,
- garść orzechów laskowych,
- szczypta proszku do pieczenia (bezglutenowego).
Przygotowanie:
Banana ze
skórą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200
°C . Pieczemy aż skórka stanie się całkiem
ciemna. Wyjmujemy i chwilę studzimy. Jajko miksujemy. Dodajemy mąkę,
migdały, proszek do pieczenia, wodę, olej i miksujemy na jednolitą masę.
Upieczonego banana obieramy ze skóry, dodajemy do masy i ponownie miksujemy.
Dosypujemy rodzynki oraz pokrojone orzechy. Mieszamy. Ciastka nakładamy łyżką
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch można wyrównać łyżką
zamoczoną w wodzie. Pieczemy ok. 10 minut, w 180 °C lub do momentu, aż ciastka lekko się
przyrumienią. Wyjmujemy do wystygnięcia. Smacznego!
Przepis
bierze udział w konkursie „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”.
Czy mleko sojowe można zastąpić kokosowym?
OdpowiedzUsuńMleko? W tym przepisie? Ale tak w ogole to mleko sojowe zastapilabym innym roslinnym lub krowim jesli ktos moze. Kokosowe jest jednak dosc specyficzne.
UsuńMoja 2 letnia córcia uwielbia słodycze- szukalam zdrowego zamiennika. Te ciateczka okazaly sie strzałem w dziesiątke. polecam goraco.
OdpowiedzUsuńFajnie, cieszę się :)
Usuń