poniedziałek, 12 maja 2014

Sernik gotowany w foremce jak babka

        Ostatnio dostałam od koleżanki foremkę do gotowania babki. Marzyła mi się taka foremka już od jakiegoś czasu, ale w żadnym sklepie nie mogłam znaleźć, więc teraz jestem dozgonnie wdzięczna. J Logiczne wydawałoby się, że od razu ugotuję babkę. Nic podobnego. Jako pierwszy w nowej foremce powstał sernik – mój eksperyment, bo nigdzie podobnego sernika nie widziałam. Eksperyment udany. Sernik wyszedł delikatny i kremowy. Polecam!

sernik gotowany

sernik gotowany

sernik gotowany


Składniki:
  • 500 g sera białego tłustego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 40 g budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze,
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich oraz masło do foremki,
  • woda do gotowania.

Opcjonalnie: roztopiona biała czekolada do polania i stokrotki do dekoracji

sernik gotowany

sernik gotowany

Przygotowanie:

Ser biały ucieramy na gładką masę przy pomocy blendera. Dodajemy mascarpone i jajka. Dokładnie miksujemy. Dosypujemy cukier oraz budyń i również miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Foremkę wysmarowujemy masłem i wysypujemy mielonymi orzechami. To im „zawdzięczamy” dziwne ciemne wzorki na serniku, których szczerze mówiąc sama się nie spodziewałam. J Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Masę serową przelewamy do foremki. Powinna sięgać do wysokości ¾ foremki. Zamykamy i wstawiamy do gorącej wody. Gotujemy 80 minut na małym ogniu. Ewentualnie dolewamy wody, gdyż foremka musi być cały czas zanurzona co najmniej do wysokości ciasta. Wyłączamy gaz i pozostawiamy zanurzoną w wodzie foremkę jeszcze przez godzinę. Wyjmujemy z wody do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmujemy sernik z foremki i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Sernik można polać roztopioną białą czekoladą lub dowolną inną polewą. Można ozdobić stokrotkami. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Super pomysł, bardzo mi się podoba ten gotowany sernik. Z pewnością zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super !! na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, proszę mi powiedzieć ilu litrowa jest ta forma do gotowania.Halina

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł super nawet bez marca ponętne,dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)