poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zapiekanka makaronowa z indykiem i mozzarellą

     Zapiekanka makaronowa, czyli trochę inna wersja makaronu z sosem. Zaletą jest to, że makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Użyłam mięsa z indyka, więc jest to może nieco bardziej dietetyczna wersja. J


zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa


Składniki:
  • 250 g makaronu kolanka – użyłam „chifferi rigati” Malmy,
  • 200 g pieczarek,
  • 450 g mięsa z indyka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 8 zgniecionych ziarenek kolendry,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 kulka mozzarelli (125 g),
  • olej do smażenia.



Opcjonalnie: świeża bazylia lub pietruszka do posypania.

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Mięso mielimy i również podsmażamy. Mieszamy razem. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Pomidory przelewamy do miseczki. Dolewamy wodę. Przyprawiamy solą pieprzem, oregano i kolendrą. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy nieugotowany makaron. Zalewamy go przygotowanym sosem pomidorowy tak, żeby był całkowicie przykryty. Najlepiej zrobić to łyżką wazową, gdyż kawałki pomidorów zostawiamy w miseczce. Następnie mieszamy je z mięsem i przekładamy na makaron. Posypujemy startą na tarce mozzarellą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 25 minut. Na ostatnie 5 minut można zdjąć folię, żeby mozzarella się lekko przypiekła. Można posypać świeżą bazylią lub pietruszką. Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie „Malma – z miłości do makaronu”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)