środa, 2 kwietnia 2014

Pieczone gofry orzechowe, bez mąki

     Orzechy bardzo często potrafią z powodzeniem zastąpić mąkę, a na pewno są od niej zdrowsze. Obniżają poziom cholesterolu, są źródłem antyoksydantów, witamin. I wbrew pozorom mogą nawet sprzyjać odchudzaniu. Podnoszą poziom serotoniny, dzięki czemu zmniejsza się apetyt. Polecam więc „odchudzające” gofry orzechowe, bez mąki. J


gofry bez mąki

gofry bez mąki

gofry bez mąki

Składniki (na 3 gofry):
  • 180 g mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich, laskowych i nerkowca),
  • 1 jajko,
  • 50 ml mleka,
  • 15 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta soli.
Dodatkowo na wierzch, do wyboru: jogurt naturalny, ulubione owoce, orzechy.


Przygotowanie:

Zmielone orzechy (może być też tylko jeden rodzaj) miksujemy z jajkiem i mlekiem. Dodajemy pozostałe składniki. Ponownie miksujemy. Masa ma być dość gęsta. Przekładamy do silikonowych foremek na gofry. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 °C ok. 12 minut (aż wierzch się lekko przyrumieni). Podajemy z owocami lub jogurtem naturalnym, bądź też z innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)