niedziela, 27 kwietnia 2014

Ciasto stracciatella w słoiku

      Ciasto stracciatella jest delikatne, wilgotne, z lekką nutką czekolady, a przygotowane w słoiku możemy wszędzie ze sobą - na wyjazd lub piknik. Doskonale też nadaje się na prezent. Można je dłużej przechowywać. „Polewa” śmietankowa nadaje mu lekkości.J Inspiracją był dla mnie przepis z książki „Kuchen im Glas”, ale zmodyfikowałam go według swojego uznania.

ciasto w słoiku

ciasto w słoiku

ciasto w słoiku


Składniki (na 4 słoiki o pojemności 290 ml każdy):
  • 180 g mąki,
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g sera białego mielonego,
  • 80 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do wysmarowania słoików.

Dodatkowo:
  • 200 g śmietanki 22 %,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Opcjonalnie: truskawki i wiórki czekoladowe do podania.

ciasto w słoiku

ciasto w słoiku

Przygotowanie:

Masło ubijamy z cukrem, serem białym i aromatem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Dosypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Słoiki smarujemy olejem. Napełniamy masą do 2/3  ich wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 175 ° C piekarniku, przez  30 - 35 minut. Śmietankę mieszamy z pudrem. Nakładamy na wierzch ciasta, do każdego słoika. Obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Podajemy bezpośrednio w słoiku lub wyjmujemy z niego przed podaniem. Można udekorować wiórkami czekoladowymi i truskawkami. Bezpośrednio po upieczeniu można też szczelnie zamknąć słoik. Takie ciasto można przechowywać podobno nawet do 6 miesięcy i pozostaje dobre i smaczne. Ale wtedy należałoby zrezygnować z warstwy śmietankowej. Ciężko mi sobie wyobrazić tak długi czas przechowywania ciasta, ale drugiej strony to taki rodzaj pasteryzacji w słoiku, więc kto wie... Smacznego! 

Ciasto stracciatella idealnie pasuje do kawy, więc bierze udział w akcji:

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)