wtorek, 11 marca 2014

Sakiewki z ciasta filo zapiekane w sosie

    Ciasto filo potraktowałam tym razem nieco inaczej niż zwykle. Przygotowałam farsz z sera białego, cebuli i kiełbasy, a z ciasta zrobiłam sakiewki – trochę odmiany nie zaszkodzi J

sakiewki z filo


sakiewki z filo

Składniki:
  • 250 g gotowego ciasta filo,
  • 150 g kiełbasy wiejskiej,
  • 700 g sera białego,
  • 1 duża cebula,
  • sól, pieprz i kolendra („zgniecione” ziarenka) do smaku,
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • ew. olej do smażenia.



 Na sos:
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 70 g roztopionego masła.


sakiewki z filo


Przygotowanie:

Obraną cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ser biały rozgniatamy widelcem. Dodajemy cebulkę i kiełbasę oraz przyprawy. Mieszamy. Płaty ciasta filo kroimy na kwadraty o boku ok. 12-15 cm. Zależnie od ciasta możemy użyć podwójnie złożonego. Jeśli ciasto byłoby zbyt twarde/suche. Kładziemy na nie na kilka minut wilgotną ściereczkę. Na kwadracikach ciasta kładziemy łyżkę farszu i „zwijamy” w sakiewkę. Spinamy ją wykałaczką. Sakiewki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Przygotowujemy sos mieszając mleko, masło jajka i przyprawy. Zalewamy nim sakiewki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 190 °C, przez 45-50 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tym razem filo miałam z "marketu tureckiego" (market-turecki.pl), kiedyś widziałam chyba w Kuchniach Świata, a najczęściej to znajomy z Bułgarii przywozi.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)