poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sernik czekoladowo - miętowy z rosą

  Czekolada i mięta to dla mnie połączenie doskonałe. Długo zastanawiałam się jaki upiec sernik. Miałam kilka pomysłów na urozmaicenie prostego sernika z mascarpone. Ostatecznie, po odłożeniu na "lepsze czasy" kilku innych opcji, powstał sernik czekoladowo-miętowy z rosą. 

Sernik czekoladowo-miętowy z rosą

Sernik czekoladowo-miętowy z rosą



 Składniki na spód:

  • 200 g herbatników zbożowych,
  • ok. 4 łyżki roztopionego masła.

Wykonanie:

Herbatniki mielimy, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę z herbatników i ugniatamy na dnie tortownicy. Użyłam tortownicy kwadratowej o wymiarach ok. 23 x 23 cm, ale może też być okrągła o średnicy ok. 24 - 26 cm. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Składniki na masę serową:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego, mielonego,
  • 0,5 kg serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń waniliowy (taki na pół litra mleka),
  • 80 g czekolady gorzkiej, roztopionej z łyżeczką oleju i lekko przestudzonej,
  • 2 łyżki kakao,
  • kilka kropli zielonego barwnika spożywczego,
  • 2 łyżeczki syropu miętowego.

Składniki na piankę z rosą:

  • 4 białka,
  • pół szklanki cukru,
  • szczypta soli.


Sernik z rosą

Sernik z rosą


Przygotowanie:

Składniki na masę serową, czyli ser twarogowy, mascarpone, jajka, żółtko, cukier i budyń mieszamy w misce (nie ubijamy). Dzielimy masę na pół, a z jednej części przekładamy do drugiej ok. 3 łyżki. Do tej „mniejszej części” dodajemy kakao, roztopioną czekoladę i mieszamy. Do drugiej części dodajemy odrobinę barwnika spożywczego zielonego oraz syrop miętowy. Na spód z herbatników wykładamy masę czekoladową, a następnie miętową. W piekarniku umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika, na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C, przykrywamy tortownicę folią aluminiową i pieczemy ok. 45 – 50 minut. Wyjmujemy naczynie z wodą.
W międzyczasie ubijajmy mikserem białka ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Pianę przekładamy na sernik i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Ważne, żeby za bardzo się nie przypiekła. Wyjmujemy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostygnięcia. Po pewnym czasie na wierzchu powinny pojawić się kropelki rosy. Smacznego!

przepis podstawowy moooocno zmodyfikowany
z akcji:
Wspólne pieczenia sernika z mascarpone

7 komentarzy:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)