niedziela, 26 stycznia 2014

Pączki z serkiem waniliowym i ajerkoniakiem

Karnawał to czas pączków. Wszyscy robią pączki. Pączki są obowiązkowe! J A co jeśli chce się spełnić ten miły obowiązek, ale zaczyn drożdżowy, wyrastanie i czekanie odbierają chęci….? Odpowiedź jest prosta: szybkie mini pączki z serkiem homogenizowanym i ajerkoniakiem. Można byłoby powiedzieć „pączki dla leniwych”, ale ja wolę wersję „dla niecierpliwych” J. Smak jest nieco inny niż pączka tradycyjnego, ale warto spróbować. Często robi się je bez nadzienia, ja natomiast, żeby nadać im „prawdziwości”, napełniam jednak konfiturą lub kremem.

mini pączki z ajerkoniakiem


Składniki (na ok. 40 sztuk):

      1 szklanka mąki (czubata),
•      2 jajka,
•      250 g serka homogenizowanego waniliowego,
•      kilka kropli aromatu waniliowego,
•      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
•      2 łyżki ajerkoniaku,
•      cukier puder do posypania,
•      olej do smażenia,
•      ulubiona konfitura jako nadzienie.


mini pączki z ajerkoniakiem

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z przesianą mąką, proszkiem, serkiem waniliowym, aromatem i ajerkoniakiem. Rozgrzewamy olej w garnku – nalewamy kilka centymetrów, żeby pączki „miały miejsce”. Pączki nakładamy łyżeczką i smażymy na złoto. Jeśli oleju jest wystarczająco dużo, a pączki mają miejsce, to powinny się same obracać. Wyjmujemy i odsączmy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania nakładamy konfiturę i napełniamy nią pączki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

(przepis rodzinny z modyfikacjami)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)