sobota, 23 kwietnia 2016

Kurczak pieczony z sumakiem – soczysty

        Mięso jem bardzo rzadko. Nie jest ono za dobrze tolerowane przy diecie niskohistaminowej. Raz na jakiś czas można jednak zrobić wyjątek. Szczególnie dla tak soczystego i pysznego kurczaka pieczonego w całości. Mięso było na tyle dobre i zachęcające, że kurczak nie dotrwał w całości i nie zachował eleganckiego wyglądu nawet do momentu zrobienia zdjęcia. J


kurczak pieczony w całości

kurczak pieczony w całości

Składniki:
  • 1 kurczak zagrodowy (ok. 1 kg),
  • ½ szkl. wody,
  • ok. 4-5 łyżek oleju,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka sumaku,
  • sól do natarcia.

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Nacieramy dokładnie solą. Pozostałe przyprawy mieszamy z olejem i również nacieramy kurczaka, dokładnie, ze wszystkich stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego „plecami” do góry i podlewamy wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez ok. 50-60 minut. Co ok. 15 minut kurczaka polewamy sosem, który utworzył się w naczyniu. Następnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne ok. 40-45 minut, również polewając. Całkowity czas pieczenia to od 90 do 100/110 minut, w zależności od dokładnej wagi kurczaka. Przed wyjęciem, dla pewności można sprawdzić, czy kurczak jest już miękki. Wyjmujemy i odstawiamy na 7 minut. Po tym czasie kurczaka można już kroić. Podajemy do obiadu lub później również na zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)