środa, 6 maja 2015

Zupa z soczewicy - wegetariańska

     Zupa - krem z soczewicy może kojarzy się bardziej zimowo, rozgrzewająco, ale w wiosenne dni też będzie dobra, szczególnie w te chłodniejsze. Tym razem przygotowałam ją bez mięsa, czyli w wersji wegetariańskiej.

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

Składniki:
  • 1 szkl. soczewicy np. zielonej,
  • 4 szkl. wody,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 puszka pomidorów (400 g),
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, mielona kolendra do smaku,
  • podprażone pestki dyni i/lub słonecznika do podania.

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do lekko zezłoconych dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki marchew. Smażymy ok. 8 minut. W garnku umieszczamy soczewicę z wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przekładamy do garnka cebulę, marchew i czosnek. Gotujemy kolejne 5 minut. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie miksujemy / blendujemy całość. Można dodać jeszcze trochę gorącej, przegotowanej wody, jeśli zupa byłaby za gęsta. Podajemy posypaną podprażonymi pestkami słonecznika i/lub dyni. Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)