środa, 11 marca 2015

Rolada z indyka z szynką i serem

      Jak przyrządzić sznycle z piersi z indyka? Po prostu usmażyć? Oczywiście można. Mi do głowy przyszła jednak pieczona rolada. Do przygotowania farszu użyłam prostych składników: szynki, sera żółtego i pieczarek.

rolada drobiowa

rolada drobiowa

Składniki:
  • 5-6 sznycli z piersi z indyka (400 g),
  • 2 większe pieczarki,
  • 2 duże plasterki szynki,
  • 2 duże plasterki sera żółtego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do oprószenia mięsa,
  • olej w spryskiwaczu.

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Układamy na kształt prostokąta na dużym kawałku folii aluminiowej spryskanej olejem. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy natką. Bliżej dłuższego brzegu prostokąta układamy pokrojone w kostkę pieczarki. Przykrywamy je plasterkami sera żółtego oraz szynki. Delikatnie zwijamy roladę, pomagając sobie wystającą częścią folii (u mnie sprawdziła się metoda zwijania jak przy sushi :). Dokładnie owijamy brzegami folii aluminiowej. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 ° C przez 45-50 minut. Pod koniec pieczenia można rozchylić folię, żeby wierzch się przyrumienił. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie roladę można już kroić i podawać do obiadu lub jako przekąskę. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Zawijamy. Rolady drobiowe


2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)