wtorek, 3 marca 2015

Kiszone cytryny II wersje (tradycyjna i szybka)

    Kiszone cytryny to popularny przede wszystkim w krajach arabskich dodatek do mięsa, kuskusu czy warzyw. Od dawna miałam je zrobić, ale jakoś się nie składało. Do pewnego dnia, gdy niewoskowane cytryny po prostu zaatakowały mnie ze sklepowej półki. J W książce „Jerozolima” znalazłam dwie wersje przepisu – tradycyjną, dla cierpliwych i na szybko, w dwadzieścia cztery godziny. Cytryny przygotowane według drugiego przepisu są mniej aromatyczne, ale też dobre. Polecam przepis z kiszonymi cytrynami na Mięso z duszonymi jajkami po jerozolimsku.

(Przepisy lekko zmienione. Na zdjęciach cytryny kiszone przez ok. 4 tygodnie).

kiszone cytryny

kiszone cytryny

kiszone cytryny

Składniki (wersja tradycyjna):
  • 5-6 cytryn (eko, niewoskowanych),
  • 5-6 łyżek gruboziarnistej soli,
  • sok z 3-4 cytryn,
  • 1 łyżka rozmarynu suszonego lub 2 gałązki świeżego,
  • ½ czerwonej papryczki chili,
  • oliwa do zalania.

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy. Nacinamy od czubka na krzyż, ale nie do końca (tak, żeby spód pozostał w całości i trzymał nacięte cząstki). Do każdej cytryny wsypujemy po łyżce soli. Wkładamy ciasno do wyparzonego słoika. Zakręcamy i pozostawiamy na tydzień. Po tym czasie mocno dociskamy cytryny, żeby wypłynęło jak najwięcej soku. Dodajemy przyprawy, sok z cytryn. Soku ma być tyle, żeby cytryny nie wystawały. Zalewamy cienką warstwą oliwy. Pozostawiamy na kolejne 4 tygodnie lub dłużej.

Składniki (wersja szybka):
  • 2 cytryny (eko, niewoskowanych),
  • ¼ czerwonej chili,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ łyżki grubej soli,
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony),
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej),
  • szczypta kuminu,
  • szczypta curry.

Przygotowanie:

Cytryny kroimy wzdłuż na pół i na cieniutkie plasterki. Chili rozdrabniamy w moździerzu z sokiem z cytryny. W misce umieszczamy cytryny i wszystkie pozostałe składniki razem z chili. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia cytryny można już używać do przygotowania dania lub umieścić w wyparzonym słoiku i przechowywać do ok. 14 dni w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)