piątek, 23 stycznia 2015

Torcik migdałowo-bananowy z kulkami (bez mąki)

      Po Cieście migdałowym z kremem pozostał pewien niedosyt. Głównie dlatego, że „prezentów” dla kogoś nie je się samemu. J Na pocieszenie przygotowałam więc torcik – również migdałowy, ale z warstwą nerkowcowo-bananową. Nie należy bać się „natężenia” migdałów i orzechów, przeciwnie jest ono pyszne. Ciasto z małą ilością cukru, więc w ramach rekompensaty kulki w czekoladzie na wierzchu. J


tort z kulkami

tort z kulkami

tort z kulkami

Składniki:
- na ciasto (na foremkę 18x30 cm):
  • 1 ½ szkl. mielonych migdałów,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bg),
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki wody,
  • szczypta soli.

- na krem:
  • 80 g nerkowców lub migdałów bez skórki,
  • 2 banany,
  • szczypta ziarenek z wanilii,
  • 150 ml mleka (u mnie roślinnego),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 5 g agaru (należy sugerować się ilością podaną na opakowania na pół litra płynu),
  • 1 szkl. gorącej wody do zalania nerkowców.

- dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła.

- opcjonalnie na wierzch: 50 g okrągłych chrupek w czekoladzie (bg, można pominąć, można posypać np. orzechami, płatkami migdałowymi lub zostawić bez posypki).

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem. Dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Podobnie dodajemy mielone migdały i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy na sztywno białka z solą. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (prostokątnej - a kto powiedział, że tort musi być okrągły). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 °C przez ok. 12-15 minut lub do lekkiego przyrumienienia się. Wyjmujemy. Kładziemy na desce, papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier. Pozostawiamy do wystudzenia.

Nerkowce zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 1 godzinę lub dłużej. Kiedyś pozostawiałam nawet na całą noc, ale teraz stwierdziłam, że nie jest to niezbędne. Następnie odlewamy wodę. Dodajemy sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy banany, wanilię i ponownie miksujemy na gładko. Agar rozpuszczamy w zimnym mleku. Pozostawiamy na  10-15 minut do spęcznienia. Następnie zagotowujemy lub wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę. Przez kilka minut studzimy, a następnie wlewamy do masy bananowej i dokładnie mieszamy. Całość umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia, chociaż w temperaturze pokojowej też stężeje. Masa ma być półpłynna. Wykładamy na ciasto, wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Później polewamy czekoladą rozpuszczoną wraz z masłem w kąpieli wodnej. Ewentualnie układamy kulki lub posypujemy płatkami migdałowymi, albo pozostawiamy samą czekoladę. Schładzamy. Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)