środa, 14 stycznia 2015

Najlepszy hummus z Jerozolimy

    Nie, niestety nie, że przywieziony z Jerozolimy…. Tylko przygotowany na podstawie przepisu z książki Y. Ottolenghi i S. Tamimi pt. „Jerozolima” (z małymi zmianami). Hummus jest kremowy, z wyczuwalną, delikatną nutą tahini i kuminu, który dodałam od siebie. Idealny do chleba lub pity. Autorzy książki polecają też hummus jako dodatek do smażonego mięsa (jagnięciny) lub jako danie śniadaniowe z marynowanymi i świeżymi warzywami.

hummus

hummus

Składniki:
  • 1 szkl. ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki tahini,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 80 ml lodowatej wody,
  • 1 ½ łyżeczki soli,
  • duża szczypta kuminu,
  • woda do moczenia i gotowania ciecierzycy.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej ciecierzycę płuczemy i zalewamy 2-2 ½ szkl. wody. Odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy i osuszamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Smażymy w suchym rondlu lub głębokiej patelni wraz z sodą przez ok. 3 minuty, mieszając. Dodajemy 1 ½ litra wody i gotujemy. Co jakiś czas zdejmujemy powstałą  pianę. Czas gotowania to od 20 do 40 minut lub czasem nawet dłużej, zależnie od ciecierzycy. Ja tym razem gotowałam 30 minut. Najlepiej sprawdzać, a ciecierzyca ma być bardzo miękka. Odcedzamy. Miksujemy / blendujemy na gładką pastę. Cały czas miksując dodajemy tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i szczyptę kuminu. Na koniec wlewamy wodę. Miksujemy jeszcze 3-5 minut, aż pasta będzie bardzo gładka. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie hummus nadaje się do jedzenia. Podajemy z pitą lub chlebem, najlepiej na talerzu i polany odrobiną oliwy. Hummus przechowujemy w lodówce, ale dobrze jest wyjąć go na pół godziny przed podaniem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mniaaam... Co prawda mój nie taki dobry, bo nie miałam suchej ciecierzycy, tylko puszkową, aleee... Właśnie się zajadam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)