wtorek, 20 stycznia 2015

Farinata - placek z ciecierzycy

     Farinata to włoski (liguryjski) placek / chlebek z mąki z ciecierzycy. Co dla mnie obecnie ważne naturalnie bezglutenowy. Można dodać różne składniki. U mnie z rozmarynem, oliwkami, pomidorkami i cebulką, a w ramach tęsknoty za pizzą z odrobiną sera żółtego. Placek jest dobry, może nie wybitny, ale na pewno warto spróbować.


farinata

farinata

farinata

Składniki (na formę Ø 24 cm):
  • 200 g mąki z ciecierzycy,
  • 400 ml wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ cebuli,
  • kilka oliwek,
  • kilka małych pomidorków,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • szczypta pieprzu,
  • oliwa do wysmarowania formy.

Opcjonalnie: garść startego żółtego sera do posypania.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z wodą, przykrywamy i odstawiamy na minimum 4 godziny. U mnie odstała więcej - blisko 6 godzin. Cebulkę kroimy w cienkie plasterki. Oliwki i pomidorki kroimy na pół lub w plasterki. Do masy z mąką dodajemy oliwę, pokruszony rozmaryn i sól. Mieszamy. Formę smarujemy oliwą z oliwek. Wylewamy ciasto. Układamy oliwki, pomidory i cebulkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 ° C przez 25-30 minut. Pod koniec można posypać serem żółtym. Farinatę podajemy pokrojoną w trójkąty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)