środa, 22 października 2014

"Serek" waniliowy z nerkowców

      To czego najbardziej brakuje mi w diecie bez laktozy to chyba jogurt i serek homogenizowany… brakuje „smakowo”, bo na pewno nie „zdrowotnie”. „Serkowe” wykorzystanie nerkowców spodobało mi się w książce "Kuchnia polska bez pszenicy" (M. Szloser, W. Gąsiorowska) i postanowiłam podążyć tą drogą, w poszukiwaniu smaku serka homogenizowanego. Serek z nerkowców wyszedł pyszny, prawie serkowy i bardzo sycący. Już obmyślam dalsze jego zastosowania do ciast i deserów.

serek z nerkowców

serek z nerkowców

Składniki (na 1 porcję):
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • 70 ml gorącej wody,
  • ok. 4 łyżki zimnej, przegotowanej wody lub mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta ziarenek wanilii,
  • 5 suszonych moreli (niesiarkowanych),
  • ½ szkl. gorącej wody (do zalania moreli),
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Nerkowce zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na ok. 8-10 godzin, najwygodniej na całą noc. Odlewamy wodę i przepłukujemy orzechy. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. W międzyczasie dodajemy ok. 4 łyżki wody lub mleka roślinnego, bądź tyle, ile potrzeba do uzyskania pożądanej gęstości. Morele zalewamy gorącą wodę i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy w kostkę. Do powstałego „serka” dodajemy wanilię, morele i opcjonalnie miód (jeśli lubimy bardziej słodki smak). Mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)