czwartek, 23 października 2014

Mango passion z kaszy jaglanej

    Marzył mi się deser kremowy. Jak zrobić krem bez mleka, śmietany, masła, mascarpone i cukru? Zawsze można użyć kaszy jaglanej, bananów i daktyli. Deser wyszedł całkiem fajny i smakował wszystkim.

mango passion

mango passion

mango passion

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 mango,
  • ¾ szkl. kaszy jaglanej,
  • 1 ½ szkl. wrzątku + woda do wypłukania kaszy,
  • szczypta soli,
  • 100 g daktyli bez pestek,
  • ½ szkl. wrzątku,
  • 2 dojrzałe banany,
  • szczypta agaru (można pominąć).

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy połowę wody do kubeczka, a daktyle z pozostałą wodą miksujemy na gładką pastę. Jeśli chcemy użyć agaru, żeby zagęścić krem, to jego szczyptę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody z daktyli i na chwilę odstawiamy. Kaszę płuczemy gorącą wodą. Zalewamy 1 ½ szkl. wrzątku, dosypujemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wygotuje się cała woda. Zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut. Oddzielnie miksujemy banany i kaszę. Mieszamy je ze sobą nadal miksując. Dodajemy daktyle i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy agar i mieszamy. Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Krem przekładamy do pucharków. Na to wykładamy mango. Można udekorować winogronami (nie podano w składnikach). Schładzamy w lodówce. Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)