czwartek, 30 października 2014

Bezglutenowa maca ziołowa

      Od dziecka lubiłam macę, chociaż zawsze rozsądek podpowiadał, że to „zapychacz” – mąka i woda. Ale teraz, gdy mam spore ograniczenia żywieniowe pozwolę sobie na macę bezglutenową. W porównaniu do tradycyjnej wyszła chyba twardsza, bo grubsza, ale chrupiąca i całkiem dobra. Kolejnym razem spróbuję też innych rodzajów mąk.

maca bezglutenowa

maca bezglutenowa

Składniki:
  • ¾ szkl. mąki ryżowej,
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej,
  • ½ szkl. mąki gryczanej,
  • ½ szkl. gorącej wody + 4 łyżki,
  • ½ łyżeczki soli,
  •  ½ łyżeczki oregano*,
  • ½ łyżeczki rozmarynu*.

* zioła można pominąć lub użyć innych ulubionych.

Przygotowanie:

Mąkę ryżową i ziemniaczaną mieszamy. Dodajemy sól, przyprawy i zalewamy gorącą wodą. Ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Dodajemy mąkę gryczaną i 3 łyżki wody. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. Rozwałkowujemy cieniutki prostokąt (2-3 mm). Ja zrobiłam to wałkiem silikonowym, na macie silikonowej, na której też maca była pieczona. Przypuszczam, że gdybym rozwałkowała jeszcze cieniej, maca byłaby delikatniejsza. Kroimy na kwadraty lub prostokąty za pomocą radełka. Wykałaczką nakłuwamy rzędy dziurek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C, na dolnej półce po kilka minut z każdej strony, do lekkiego przyrumienienia się. Druga wersja to upieczenie na samej górze piekarnika z grzaniem tylko od góry. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)