środa, 25 czerwca 2014

Bezglutenowe brownie, bez cukru, bez mąki, bez laktozy

     Dieta bez glutenu, laktozy i cukru wymaga trochę wysiłku i pomysłowości. Ale myli się ten, kto uważa, że to jakieś ogromne wyrzeczenie i rezygnacja z tego co dobre. Sama się dziwię, ile pysznych potraw można przygotować, nawet z deserów i ciast nie trzeba rezygnować. To byłoby dla mnie chyba najbardziej bolesne. J

bezglutenowe brownie

bezglutenowe brownie

bezglutenowe brownie


Składniki (na foremkę 22x22 cm):
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g masła roślinnego lub bez laktozy,
  • 130 g mielonych migdałów (lub orzechów włoskich / laskowych),
  • 4 jajka,
  • 15 zmiksowanych daktyli bez pestek,
  • garść rodzynek.

Przygotowanie:

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy chwilę mikserem, dodajemy daktyle i dokładnie miksujemy. Dodajemy letnią czekoladę z masłem. Miksując przesypujemy również zmielone migdały. Mieszamy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Przelewamy do foremki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ma być niskie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 20 minut. Można sprawdzić patyczkiem, ale ciasto ma być wilgotne w środku. Wyjmujemy do wystygnięcia lub podajemy na ciepło pokrojone w kawałki / kostki. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję ten przepis:) . Mam tylko małe pytanko-gdybym chciała zastąpić daktyle i rodzynki cukrem(a w zasadzie ksylitolem, ale stosuje się go w takich samych proporcjach jak zwykły cukier) ile powinnam go użyć?
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam wersji z cukrem/ksylitolem, ale na początek spróbowałabym 1/4 - 1/3 szklanki cukru. Z tym, że wydaje mi się, że słodzę mniej niż inni (a potrawy są dla mnie słodkie). A w ogóle to bym po prostu spróbowała podczas robienia i dosłodziła "do smaku" (mimo, że surowe jajka...:)

      Usuń
  2. Mam pytanko czy gorzka czekolada nie zawiera mleka (czyli laktozy)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinna, ale najlepiej sparwdzić etykietę. Szczególnie trzeba uważać na mleko w proszku, bo to ma największą zawartość laktozy.

      Usuń
  3. a gdyby tak zastąpić czekolade samym kakao i mlekiem kokosowym a masło olejem kokosowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, a gdyby? Proszę próbować :) Ja nie próbowałam, więc nie mam zdania, czy wyjdzie dobrze...

      Usuń
  4. A może Pani polecić jakąś gorzką czekoladę bezglutenową? Ponieważ te znanych marek dostępne w sklepach zawierają gluten.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli komuś nie przeszkadza dodatek cukru w gorzkiej, to widziałam Goplany (z dopiskiem, że nie zawiera glutenu, bo są i bez niego). Natomiast bez cukru i bez glutenu będzie np. Stevia Torras. Pewnie znalazłyby się jeszcze jakieś, ale ja teraz nie jem kakao, cukru i paru innych rzeczy, więc wypowiadam się czysto teoretycznie.

      Usuń
    2. Przypomniało mi się jeszcze, że w "czasach tego przepisu" używałam czekolady bez cukru, glutenu i laktozy z Niemiec.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)