Do przygotowania syropu oraz skórek do ciasta
najlepiej użyć cytryn ekologicznych / bio, niewoskowanych. Można przygotowywać
je etapami, po prostu wtedy, gdy zużyjemy kolejną cytrynę. Dlatego też nie
podaję dokładnych ilości, można użyć tylu cytryn, na ile ma się ochotę.
Składniki:
- skórki z kilku cytryn,
- cukier,
- przegotowana woda.
Przygotowanie:
Cytryny
szorujemy i wyparzamy. Obieramy skórkę. Ze skórek „zdrapujemy” nożykiem białą
warstwę (albedo). Kroimy drobno, w kosteczkę. Do wyparzonego słoika wsypujemy
jedną warstwę i zasypujemy cukrem tak, żeby skórki były przykryte. Polewamy
łyżeczką przegotowanej wody. Dodajemy kolejne warstwy. Zamykamy słoik i
odstawiamy. W ciągu następnych dni można dodawać kolejne warstwy. Codziennie
potrząsamy słoikiem. Gdy cały cukier się rozpuści można zlać i odcisnąć przez
gazę powstały syrop. Skórki natomiast przekładamy do słoika, zasypujemy jeszcze
odrobiną cukru i zamykamy. Tak przygotowane skórki nadają się do ciasta i
wypieków. Esencję / syrop można dodawać do herbaty lub również do ciast,
deserów, lukrów lub kremów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)