Piwonia ma chyba jedne z najpiękniejszych
kwiatów wiosennych, a zapach… Postanowiłam wykorzystać te zalety w kuchni i
przygotowałam lemoniadę – idealną na upalne dni. Pachnie cudnie, ma różowy
kolor i delikatny, ale charakterystyczny smak.
Składniki (na 500 ml lemoniady):
- płatki z 1 dużej piwonii,
- 500 ml wody,
- 1 łyżka cukru (lub do smaku),
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Wykorzystujemy kwiaty zerwane z własnego ogrodu lub innego "pewnego" miejsca, daleko od cywilizacji. Płatki
myjemy i odsączmy na sitku. Obrywamy białe końcówki, umieszczamy w butelce. Zalewamy
przegotowaną, gorącą ale nie wrzącą wodą zmieszaną z cukrem. Dodajemy sok z
cytryny. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy, gdyż niektóre
płatki mogą po dłuższym czasie dać gorzkawy posmak. Później schładzamy w
lodówce. Można podawać z kostkami lodu. Smacznego!
Dziękuję, jeśli tylko coś wymyślę, to chętnie skorzystam z zaproszenia :)
OdpowiedzUsuń