niedziela, 25 maja 2014

Lemoniada z piwonii / peonii

      Piwonia ma chyba jedne z najpiękniejszych kwiatów wiosennych, a zapach… Postanowiłam wykorzystać te zalety w kuchni i przygotowałam lemoniadę – idealną na upalne dni. Pachnie cudnie, ma różowy kolor i delikatny, ale charakterystyczny smak.

lemoniada z piwonii

lemoniada z piwonii

lemoniada z piwonii

Składniki (na 500 ml lemoniady):
  • płatki z 1 dużej piwonii,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżka cukru (lub do smaku),
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Wykorzystujemy kwiaty zerwane z własnego ogrodu lub innego "pewnego" miejsca, daleko od cywilizacji. Płatki myjemy i odsączmy na sitku. Obrywamy białe końcówki, umieszczamy w butelce. Zalewamy przegotowaną, gorącą ale nie wrzącą wodą zmieszaną z cukrem. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy, gdyż niektóre płatki mogą po dłuższym czasie dać gorzkawy posmak. Później schładzamy w lodówce. Można podawać z kostkami lodu. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dziękuję, jeśli tylko coś wymyślę, to chętnie skorzystam z zaproszenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)