czwartek, 6 listopada 2014

Sękacz bezglutenowy dla gości

      Do tej pory uśmiecham się na myśl o sękaczu, który piekłam w czasach glutenowych. Był taki pyszny. Czy uda się go upiec w wersji bez glutenu i laktozy? Dzisiaj postanowiłam wysunąć śmiałą hipotezę, że można. A jej potwierdzenie poniżej. J Sękacz jest idealny dla gości zarówno małych, jak i dużych. Nie dość, że pyszny i efektowny, to dobry też dla gości ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi (ale oczywiście nie tylko). Szczerze polecam! J


sękacz bezglutenowy

sękacz bezglutenowy

sękacz bezglutenowy

sękacz bezglutenowy

Składniki:
  • ½ szkl. mąki migdałowej,
  • ½ szkl. mąki z brązowego ryżu,
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 200 g miękkiego masła (u mnie bez laktozy, ale oczywiście może być zwykłe),
  • 5 jajek,
  • 150 g cukru (można też posłodzić stewią lub ksylitolem),
  • 1 łyżka alkoholu (dla dzieci pomijamy),
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
  • szczypta soli,
  • masło i mąka ryżowa lub kukurydziana do foremki.

Opcjonalnie na lukier:
  • 1 filiżanka cukru pudru,
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Orzechy podprażamy na suchej patelni. Zawijamy w ściereczkę i ścieramy skórki. Mielimy lub kroimy na mniejsze kawałki, ale nie bardzo drobne. Masło ucieramy z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka powoli dodajemy do masła, cały czas miksując. Dodajemy orzechy, alkohol, aromat, proszek do pieczenia wraz z przesianymi mąkami. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Niewielką tortownicę lub foremkę na babkę natłuszczamy masłem i wysypujemy mąką. Na dno wlewamy 2-3 łyżki ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez ok. 8-10 minut lub do lekkiego przyrumienienia się góry. Najlepiej włączyć tylko górną „grzałkę” piekarnika. Foremkę wyjmujemy i wlewamy kolejną cienką warstwę ciasta. Zapiekamy i tak, aż do wyczerpania całego ciasta. Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia na 15-20 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Polewamy lukrem przygotowanym poprzez wymieszanie pudru z sokiem z cytryny. Można posypać dodatkowymi orzechami laskowymi lub migdałami (nie podano w składnikach). Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie:

Moje wypieki i desery na każdą okazję



7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis! I jak apetycznie ten sękacz się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zarówno wersję glutenową, jak i bezglutenową polecam w 100 % :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz spotykam się z takim ciachem. Wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja od momentu, gdy spotkałam się z nim pierwszy raz, to nie mogę przestać się spotykać. Jedno z lepszych ciast, polecam :)

      Usuń
  3. Da radę z olejem, czy lepiej z margaryną wegańską (nie mogę całkiem mleka)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam - może nie wyjść, bo to jednak inna konsystencja powstanie. Chyba, żeby dodać mniej oleju niż masła w przepisie. Więc myślę, że jakieś masło roślinne (bez mleka) / margaryna wegańska będą zdecydowanie lepsze.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)