Na jesienną wycieczkę dobrze jest zabrać
termos z herbatą oraz słodką przekąskę. Słodką bez białego cukru oczywiście. J Wymyśliłam więc batoniki z bogatym wnętrzem z
orzechów, pestek, rodzynek.
Składniki:
- ½ szkl. pestek słonecznika,
- ½ szkl. kaszy jaglanej,
- 2 garści orzechów włoskich i migdałów (proporcje dowolne),
- 1 garść rodzynek,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki mąki kasztanowej,
- ½ szkl. mleka sojowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 5 kostek gorzkiej czekolady,
- stewia do smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Pestki
słonecznika podprażamy na suchej patelni. Orzechy i migdały kroimy na mniejsze
kawałki. Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą. Mleko podgrzewamy z olejem i
czekoladą do momentu jej roztopienia. Mieszamy wszystkie suche składniki
(również przepłukaną kaszę). Wlewamy podgrzane mleko. Dobrze mieszamy.
Opcjonalnie dosładzamy stewią do smaku. Wykładamy do foremki silikonowej
formując niski prostokąt o wymiarach ok. 22 x 16 cm . Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 175 ° C przez 20 minut. Wyjmujemy. Odczekujemy 10 minut i kroimy
jeszcze ciepłe „ciasto” na batoniki dowolnej wielkości. Pozostawiamy do
całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Super pomysł! Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńpyszne i zdrowe batoniki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńczy kasza ma być ugotowana wcześniej?
OdpowiedzUsuńNie.
Usuń