poniedziałek, 20 października 2014

Pyszne chlebki kukurydziane

     Chlebki kukurydziane to wynik bezsenności. Po co leżeć, myśleć, denerwować się, że nie można spać, lepiej pohałasować w kuchni. A rano świeże chlebki wynagrodzą wszelkie nocne niedogodności. J Podobny przepis widziałam kiedyś w książeczce „Domowy wypiek chleba”, ale ja dokonałam znaczących modyfikacji „w duchu bezglutenowości”. Chlebki wyszły pyszne, to chyba najlepsze pieczywo bez glutenu jakie udało mi się do tej pory upiec.

chlebki kukurydziane

chlebki kukurydziane

chlebki kukurydziane

chlebki kukurydziane

Składniki (na 4 niewielkie chlebki):
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
  • ¼ szkl. mleka sojowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miodu (płynnego),
  • 1 łyżeczka maku,
  • olej rzepakowy do wysmarowania,
  • odrobina zimnej wody.

Przygotowanie:

Obie mąki przesiewamy i mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia. Jajko ubijamy. Do roztopionego masła wlewamy miód. Do mąki dodajemy ubite jajko oraz miód z masłem i mleko sojowe. Krótko wyrabiamy na gładkie ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysmarowujemy małą ilością oleju. Z ciasta formujemy dość cienkie placki. Układamy na blaszce. Smarujemy niewielką ilością zimnej wody. Posypujemy odrobiną maku. Można zrobić nacięcia nożem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 10-12 minut lub do lekkiego przyrumienienia się chlebków. Wyjmujemy do ostudzenia. Smacznego!

23 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, na pewno wypróbuję.
    Ale czy można mleko zastąpić zwykłym mlekiem?
    Karolina. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :) Oczywiście, że można. Ja nie mogę mleka krowiego i tylko dlatego użyłam sojowego.

      Usuń
  3. rany, ale mają piękną skórkę... wypróbuję pewnie przepis, bo jeszcze nie znalazłam ulubionego przepisu na bułeczki czy chleb bezglutenowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam. Ja też ciągle poszukuję, ale te chlebki smakują mi jak dotąd najlepiej, szczególnie pierwszego dnia po upieczeniu. :)

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie na pewno je zrobię tylko mam pytanko gdzie kupujesz proszek do pieczenia bezglutenowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio widziałam np. w zwykłym markecie (na dziale zdrowa żywność), w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością również, w delikatesach.

      Usuń
  5. Gdzie mogę kupic proszek do pieczenia żeby zrobic takie pyszne chlebki kukurydziane?

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę to spróbować.. czy miód jest tutaj bardzo istotny? - nie mam alergii, ale na jakiś czas mam dietę i zakaz spożywania miodku.. / Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kwestia niewielkiej różnicy w smaku. Można zastąpić cukrem lub w ogóle pominąć.

      Usuń
  7. Czym mogę zastąpić jajko, a może mogę pominąć? Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można spróbować pominąć, ale nie wiem, czy wtedy ciasto da się dobrze wyrobić i uformować. Niektórzy zastępują jajko mieszanką siemienia z wodą (siemię zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby napęczniało). Na 1 jajko wystarczy ok. 1 i 1/2 łyżki takiej mieszanki. Ale w tym przypadku nie próbowałam, więc gwarancji nie dam.

      Usuń
  8. A czy można użyć mleka kokosowego, migdałowego albo ryżowego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłabym ryżowego, bo jest chyba najbardziej neutralne smakowo. Chyba, że chce się zmienić trochę smak, to wtedy dowolne. Tak sądzę, ale zastrzegam, ze sama nie próbowałam.

      Usuń
  9. Okazało się, że muszę przejść na dietę bezmleczną, dodatkowo ograniczam gluten, Twój blog jest moim odkryciem, będę tu często zaglądać! Mam ochotę na ten chlebek ale pytanie: jak istotne jest mleko (krowie czy sojowe) w tym wpisie? Tu gdzie mieszkam mam problem z dostępem do mleka sojowego, czy mogłabym je zastąpić wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Mleka jest tutaj niewiele, więc spokojnie spróbowałabym z wodą. Ja ostatnio używam mleka z migdałów domowej roboty - jest na nie sporo dokładnych przepisów w necie. Jeśli ktoś może migdały, to na pewno jest to zdrowasza wersja niż wszelkie mleka kupne.

      Usuń
  10. Witam. Od niedawna jestem na diecie bez glutenu laktozy cukru oraz jaj . Pani blog jest insiracja dla takich osob jak ja . Z wielu przepisów skorzystalam i wychodzily naprawde smaczne . Mam tylko pytanie czym można zastąpi jajka naprzyklad w tym przepisie . Pozdrawiam Edyta

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za miłe słowa. Ja obecnie też nie jem jajek. Zastąpiłabym je mielonym siemieniem lnianym wymieszanym z wodą (ok. 1/4 szkl. wody + 1 łyżeczka mielonego siemienia i odstawić na parę minut), ale tych chlebków nie robiłam z siemieniem, więc gwarancji nie dam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebki właśnie się upiekły :) Jeszcze są troszkę ciepłe... ale i tak spróbowałam. Pyszności! Bardzo dziękuję!
    Justyna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)