Placki z gęstego ciasta naleśnikowego, z
grzybami bywają u nas na Wigilię. Przygotowuje się je wtedy z suszonych
grzybów. Ale właściwie dlaczego nie zrobić ich teraz ze świeżych grzybów?
Można, da się, nie tylko od święta - smakują troszkę inaczej niż z suszonymi grzybami, ale są pyszne!
Składniki:
- 15 grzybów (same kapelusze, u mnie podgrzybki),
- 1 jajko,
- 1 szkl. mąki,
- ½ szkl. wody lub mleka,
- szczypta soli,
- osolona woda do ugotowania grzybów,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kapelusze
grzybów oczyszczamy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie 20-25 minut. Odcedzamy
na sitku. Mieszamy mikserem mąkę, wodę (mleko), jajko i sól. Ciasto ma być
gęste. Zanurzamy grzyby w cieście tak, żeby były oblane ciastem ze wszystkich stron. Smażymy na złoty kolor z obu stron, na nie bardzo dużym ogniu. Odsączamy
z oleju na ręczniku papierowym. Placuszki dobrze smakują na ciepło i na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)