poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Odwrócone ciasto kokosowe z ananasem – bez glutenu, bez cukru, bez laktozy

      Ciasto odwracane z różnymi owocami widziałam już wielokrotnie, ale nie zdążyłam go przygotować „w czasach glutenowych”. Pora więc na eksperyment – bez glutenu, bez dodatku białego cukru*, bez laktozy. Eksperyment udany, żeby nie powiedzieć pyszny. J

ciasto odwrócone

ciasto odwrócone

ciasto odwrócone

Składniki (na foremkę Ø 20 cm):
  • 1 szkl. mąki gryczanej,
  • 1 szkl. mąki bezglutenowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego),
  • ½ szkl. roztopionego masła (roślinnego, jeśli ma być w 100% bez laktozy),
  • 2 jajka,
  • kilka krążków ananasa z puszki,
  • kilka suszonych wiśni,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki syropu z ananasa z puszki,
  • ½ szkl. pasty z daktyli (przepis).

Przygotowanie:

Mikserem dokładnie mieszamy składniki na ciasto: obie mąki, jajka, roztopione masło, proszek do pieczenia, syrop z ananasa, wiórki kokosowe oraz pastę z daktyli. Krążki ananasa układamy na dnie foremki – użyłam silikonowej, więc wysmarowanie jej było zbędne. Krążki mogą nieco różnić się wielkością, więc nie podaję dokładnej ilości. Mają być one poukładane na całym dnie foremki. W środek krążków wkładamy suszone wiśnie. Na ananasy wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 30 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Pamiętając jednak, że na dole są „mokre” owoce. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie odwracamy na talerz lub paterę. Smacznego!


* nie licząc oczywiście naturalnych cukrów zawartych w daktylach oraz cukru w ananasie z puszki

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)