Ciasto odwracane z różnymi owocami widziałam
już wielokrotnie, ale nie zdążyłam go przygotować „w czasach glutenowych”. Pora więc na eksperyment – bez glutenu, bez dodatku białego cukru*, bez laktozy.
Eksperyment udany, żeby nie powiedzieć pyszny. J
Składniki (na foremkę Ø 20 cm ):
- 1 szkl. mąki gryczanej,
- 1 szkl. mąki bezglutenowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego),
- ½ szkl. roztopionego masła (roślinnego, jeśli ma być w 100% bez laktozy),
- 2 jajka,
- kilka krążków ananasa z puszki,
- kilka suszonych wiśni,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 3 łyżki syropu z ananasa z puszki,
- ½ szkl. pasty z daktyli (przepis).
Przygotowanie:
Mikserem dokładnie
mieszamy składniki na ciasto: obie mąki, jajka, roztopione masło, proszek do
pieczenia, syrop z ananasa, wiórki kokosowe oraz pastę z daktyli. Krążki
ananasa układamy na dnie foremki – użyłam silikonowej, więc wysmarowanie jej
było zbędne. Krążki mogą nieco różnić się wielkością, więc nie podaję dokładnej
ilości. Mają być one poukładane na całym dnie foremki. W środek krążków
wkładamy suszone wiśnie. Na ananasy wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 30 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy
ciasto jest suche. Pamiętając jednak, że na dole są „mokre” owoce. Wyjmujemy z
piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie odwracamy na
talerz lub paterę. Smacznego!
*
nie licząc oczywiście naturalnych cukrów zawartych w daktylach oraz cukru w ananasie z puszki
Wygląda ślicznie :) Jestem pewna, że było pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń