„Budyń”
lub jak kto woli krem jaglany, ale tym razem z płatków jaglanych, a nie z
kaszy. Przygotowuje się go szybciej, gdyż płatków nie trzeba gotować.
Posłodziłam daktylami, a zamiast mleka krowiego użyłam sojowego.
Składniki (na 1 porcję):
- 4 łyżki płatków jaglanych,
- ¾ filiżanki gorącego mleka sojowego niesłodzonego,
- 2-3 łyżki zimnego mleka sojowego niesłodzonego,
- 1 łyżeczka kakao,
- 5 daktyli bez pestek,
- 1 łyżka rodzynek,
- gorąca woda do zalania daktyli i rodzynek.
Opcjonalnie do posypania: ulubione
orzechy lub/i owoce.
Przygotowanie:
Płatki
zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Rodzynki i
daktyle zlewamy osobno gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Do płatków dodajemy
odsączone daktyle, zimne mleko, kakao i miksujemy na gładką masę. W razie
potrzeby, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji można dodać więcej zimnego
mleka. Dodajemy odsączone rodzynki. Mieszamy. Budyń możemy podać posypany
orzechami lub owocami – u mnie orzechy nerkowca oraz borówki. Budyń można jeść
lekko ciepły lub pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
Coś mi nie wyszło 😀za rzadki może filiżankę miałam większą 😀najważniejsze ze jest pyszne i synek sie zajada dziękuję Aga
OdpowiedzUsuńFiliżanka ok. 200 ml. Ilości można modyfikować według własnego uznania, ale faktycznie najważniejsze, że smakowało :)
Usuń